Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- NATURALNE KATEGORIE
- GAZETKA PROMO
- HURT DLA FIRM I INSTYTUCJI
- NOWOŚCI
- TOPOWE PRODUKTY
- NATURALNIE DLA DOMU I ZWIERZĄT
- NA PREZENT
- WYPRZEDAŻE
Przepis na Markizy – kruche ciastka na mące krupczatce z kremem orzechowym
2021-03-08 15:48:00Bardzo często piekę różne ciasteczka. Tym razem przygotowałam ciastka markizy. Ciasteczka są na mące krupczatce, która sprawia, że sa mega kruche i delikatne. Na dodatek przygotowanie takich ciastek nie jest pracochłonne. Do przygotowania markiz możemy zatrudnić dzieciaki, będą miały mega frajdę z wykrawania foremką kółek, a póżniej smarowania kremem orzechowym, a na koniec z zajadania Takie ciastka możemy również zapakować dzieciakom do szkoły, a i my sami z przyjemnością pochrupiemy markizy w pracy. Markizy przygotowane w domu mają na pewno dużo mniej cukru niż kupione w sklepie, dlatego świetnie nadają się dla dzieci. Na dodatek krem orzechowy kupiony w Naturalności.pl jest zrobiony z naturalnych składników bez dodatku cukru i konserwantów. Ciastka idealnie pasują do szklanki mleka, czy też gorącej herbaty Polecam przygotowanie takich prostych ciasteczek z kremem czekoladowym
SKŁADNIKI;
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 250 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 1/2 szklanki cukru,
- krem orzechowy z kakao.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.
Składniki na markizy powinny być prosto z lodówki.
Na stolnicę wsypujemy mąkę krupczatkę i cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, zimne pokrojone w kosteczkę masło i kwaśną śmietanę. Ja użyłam 18%, ale możemy użyć również 12%. Wpierw siekamy nożem, aby jak najlepiej połączyły się składniki, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto powinno się kruszyć, ale być gładkie i dobrze zagniecione.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Następnie, stolnicę lekko oprószamy mąką krupczatką, wykładamy ciasto i wałkujemy na około 0,5 cm. Wykrawamy foremką kułeczka na 4,5-5 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Upieczone ciastka przekładamy kremem orzechowym. Smarujemy jedno ciastko kremem i przykrywamy drugim ciastkiem.
Przygotowane makrizy możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Szpileczki i Babeczki https://szpileczkiibabeczki.pl/markizy-kruche-ciastka-na-mace-krupczatce-z-kremem-orzechowym/