Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zrób zakupy do 14:00 - wyślemy tego samego dnia. Darmowe dostawa od 59zł
- NATURALNE KATEGORIE
- GAZETKA PROMO
- HURT DLA FIRM I INSTYTUCJI
- NOWOŚCI
- TOPOWE PRODUKTY
- NATURALNIE DLA DOMU I ZWIERZĄT
- NA PREZENT
- WYPRZEDAŻE
Kiszonki - co o nich wiemy?
2021-12-30 20:17:00Kochani, dziś przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawostek na temat kiszonek
Zapraszamy do lektury
Kiszenie jest metodą utrwalania żywności znaną od wielu lat. Dawniej nie każdy miał lodówkę, więc na jesień i zimę robiło się ogromne ilości różnorakich przetworów. Wielu z nas nadal pamięta smak i zapach kiszonych ogórków, otwieranych do obiadu przez babcię. Teraz wiemy, że kiszonki są nie tylko smaczne ale też dobre dla naszego zdrowia
Czym właściwie są kiszonki?
Wszyscy wiemy, jak smakuje kiszona kapusta czy ogórki, ale nie każdy zdaje sobie sprawę że ich walory smakowe to efekt działania drobnoustrojów. Specyficzne bakterie przeprowadzają fermentację kwasu mlekowego, która zmienia konsystencję produktów, a także nadaje im niepowtarzalny smak i aromat
Zalety kiszonek
Kiszonki są przede wszystkim dobrym sposobem na przechowywanie żywności i utrwalanie produktów sezonowych. Są też oczywiście bardzo smaczne, ale co dają naszemu zdrowiu?
Obniżają indeks glikemiczny posiłku, w którym się znajdą
Poprawiają przyswajalność niektórych składników odżywczych
Stabilizują witaminę C w produktach (np. w kapuście)
Działają prebiotycznie, sprzyjają naszej dobrej mikroflorze
Pośrednio wpływają na poprawę odporności
Poprawiają perystaltykę jelit a nawet wpływają na pracę układu nerwowego
Poprawiają smakowitość posiłków (jest to ważne np. przy diecie odchudzającej)
Nie tylko kapusta i ogórki – co można kisić?
Zalety kiszonek wpłynęły na ich coraz większą popularność. Ludzie kiszą dosłownie wszystko – warzywa, owoce, grzyby a nawet zioła czy kwiaty. Nasze ulubione kiszonki to np. kiszone rzodkiewki, kalafior, cytryny, buraki, pomidory czy cebule. Można także ukisić jabłka, gruszki, kalarepę, morele, truskawki, winogrona, paprykę, marchewki, szparagi, fasolkę szparagową i wiele innych produktów
Do kiszenia można dodawać rozmaite przyprawy i dodatki – dzięki czemu można nieustannie odkrywać nowe smaki i aromaty. Własnoręcznie przygotowane kiszonki stanowią super dodatek do wielu dań (np. sałatek, kanapek, zup, drugich dań itd.)
Kochani, mamy dla Was super wiadomość! Gotowe kiszonki możecie kupić w sklepie www.naturalnosci.pl https://www.naturalnosci.pl/category/?q=sznajder#top
Autor:Administrator Sklepu