Jeśli większość przekąsek , które spożywasz Ty i Twoja rodzina zawiera w składzie cukier, to nie będzie Wam łatwo z niego zrezygnować . Najlepiej czytać etykiety , produktów , które spożywamy , aby uświadomić sobie fakt , iż cukier jest wszechobecny w diecie większości z nas 🍦🍩🍭
Odzwyczajenie się od chęci sięgania po smak słodki to nie lada wyzwanie, dlatego wybieraj mądrze - zdrowsze przekąski !
Na co możesz zamienić swoje ulubione batony , ciastka , cukierki ?
- gorzką czekoladę 
- orzechy , nasiona , pestki 
- owoce i suszone owoce. 
- chipsy owocowe i warzywne 
- koktajle owocowo- warzywne 
- batony o dobrym składzie ( wszystkie wymienione pozycje i ich szeroki asortyment  znajdziesz w sklepie naturalnosci.pl)
Zdrowe zamienniki słodyczy to świetny sposób aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego, jednocześnie dbając o swój organizm i swoje zdrowie . Dzięki temu , że świadomość dotycząca zdrowego odżywiania cały czas rośnie, łatwiej jest wprowadzić je na stałe do swojej codziennej diety . 
Świetnym wyborem będą także dania na bazie kaszy jaglanej, która ma nie tylko wysoką wartość odżywczą ale także bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni . Choć na początku obecność tej kaszy jako zamiennika słodkich przekąsek może nam się wydawać nieco dziwne, to wystarczy zobaczyć ile ciekawych przepisów na pyszne dania z jej udziałem pojawiło się w ostatnim czasie , np: słynne rafaello z kaszy jaglanej czy jaglane puddingi. Podzielimy się z Wami naszym sekretnym i mega sprawdzonym w naszym cateringu przepisem na creme brulee jaglany , który pokochały już setki osób , w tym dzieci 🫶 Oto przepis na przepyszny , znany wszystkim doskonale creme brulee w zdrowej wersji ⬇️

Jaglany creme brulee

Potrzebujesz : 
Składniki na 4 - 6 pucharków 

⅓ szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki mleka kokosowego 
¼ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki cukru trzcinowego
ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii
¼ łyżeczki soli morskiej

Kaszę prażymy na sucho. Następnie przekładamy ją na gęste sito  i przelewamy najpierw wrzątkiem, a później  zimną wodą. Kaszę ponownie umieszczamy w garnku. Dodajemy połowę przygotowanego mleka kokosowego, 200 ml wody, cukier , sól i nasionka z laski wanilii (strąk możecie użyć do kolejnego gotowania). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut (kasza powinna być miękka i gęsta). Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i miksujemy blenderem stopniowo dolewając zimne mleczko kokosowe aż do uzyskania kremowej konsystencji. Deser przekładamy do kokilek. Kiedy wystygnie dekorujemy owocami oraz miętą.